Nem a salgótarjáni sortűz miatt ítélték el Biszkut

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla volt pártállami vezetőt bűnpártolással elkövetett háborús bűntett miatt első fokon a Fővárosi Törvényszék. A megismételt eljárás  2015. december 17-i ítéletében Biszku Bélát felmentették az 1956 decemberében salgótarjáni, 46 áldozattal járó sortűzzel összefüggésben az aljas indokból, több ember sérelmére felbujtóként elkövetett háborús bűntett vádja alól.

A törvényszék szerint tehát Biszku bűnössége abban nem állapítható meg, hogy a sortüzekkel kapcsolatban a központi hatalom tagjaként felbujtó lett volna, ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy egyáltalán volt központi tűzparancs, ami miatt a karhatalmisták lőttek volna a védtelen tüntetőkre. Az összesen öt rendbeli, háborús bűntettel összefüggésben elkövetett bűnpártolás a bíróság szerint azért állapítható meg, mert Biszku a salgótarjáni sortűz, illetve az 1957-ben Martonvásáron elkövetett bántalmazások kapcsán nem intézkedett az elkövetők felelősségre vonásáról.


\"Steiner


Steiner Gábor bíró ítéletet hirdet a volt pártállami diktatúra belügyminisztere, Biszku Béla ellen felbujtóként több ember sérelmére elkövetett szándékos emberöléssel megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2015. december 17-én.  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


A bíró felidézte azt is: a salgótarjáni esetében 20 évvel ezelőtt már zajlott egy-egy alapeljárás. Hozzátette: abban a perben a volt pártállami vezetők - köztük Biszku is - tanúk voltak, felbujtóként nem vádolta meg őket az ügyészség.  A salgótarjáni sortűz kapcsán a bíró szóbeli indoklásában leszögezte, hogy az események kiváltója nem a központi hatalom utasítása volt, arról a helyszínen egy szovjet alezredes döntött, oka pedig szervezetlenségből fakadó \"tűzpánik\" volt.


MTI / MCOnet