1956-ban, 59 éve történt a salgótarjáni sortűz

Salgótarján lakóinak mindmáig nehéz feldolgozni az 1956-os tömeggyilkosságot, s bár a rendszerváltás után kormányzati és helyi döntések hatására valamelyest gyógyultak a sebek, azokat begyógyítani sosem lehet - mondta a nógrádi megyeszékhely alpolgármestere a városi gyásznap koszorúzási ünnepségén, 2015. december 8-án.

Az 1956. december 8-i sortűz áldozataira emlékezve Dániel Zoltán (DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület) hangsúlyozta, hogy 1956-ban november 4-e után Salgótarjánban és a szénmedencében tovább erősödtek a munkástanácsok, sztrájkot szerveztek a bányászok, a november 14-én megalakult Nógrád Megyei Munkástanács pedig a kormány lemondatásáról is tárgyalt Budapesten.


\"Salgótarján,


Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke, valamint Fekete Zsolt és Dániel Zoltán alpolgármesterek az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz 59. évfordulóján tartott megemlékezésen a salgótarjáni városközpontban 2015. december 8-án. MTI Fotó: Komka PéterDecember 8-án letartóztattak két munkástanácsi vezetőt, és miután a hír elterjedt, több ezer ember követelte szabadon bocsátásukat a megyetanács és a rendőrség előtt. Ekkor \"sokféle módon magyarázott előzmények után\" tüzet nyitottak a tömegre a pufajkások és a szovjetek is, ártatlan emberek tucatjai lettek a megtorlás áldozatai - mondta az alpolgármester. Salgótarjánban december 8-a a rendszerváltás óta városi gyásznap