Virtuális kiállítást készítettek Salgótarján fejlesztéséről

A "Betonfala Harmóniája" címet viseli az a tárlat, mely virtuális módon mutatja be Salgótarján városközpontjának átépítését.

A tárlat kép- és ismeretterjesztő anyagát Dr. Fodor Miklós történész, a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese állította össze. A virtuális kiállítás bemutatja, hogyan alakult át Nógrád megyeszékhelye az 1960-as, 1970-es években.
 

Az érdeklődők megtekinthetik Salgótarján fejlődését a kiállításon
 
Magyarországon a 60-as, 70-es években a városok átépítéséhez többféle költséghatékony típustervet alkalmaztak. Salgótarján vonatkozásában a tervezők szabad kezet kaptak, így a kis alapterületű és a magas elvárt lakásszám miatt a középmagasan kialakított lakóépületeket a városra jellemző tervek alapján építették fel.
 
Az online tárlaton az érdeklődők megtekinthetik a Balassi Bálint Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteményének több felvételét, valamint Bozsó Róbert magángyűjtő fényképeit, melyet a kiállítás előkészítését segítette. A tárlat megtekintésével megtekinthetik Salgótarján városközpontjának és a kissé távolabbra eső épületek, lakótelepek átalakítási munkálatait.
 
A kiállítás feleleveníti Főtér és környéke, a Vásártéri- és Rokkanttelep, a Déli városrész, a Pécskő utca, továbbá az Arany János utca, a mai Szent Lázár Megyei Kórház és a Meszesalja fel-, illetve átépítését. A tárlatot részletes leírások és fényképek színesítik.
 
A kiállítás végére görgetve a "Régen és Most" felirat alatt összehasonlíthatják az érdeklődők a városrészek korábbi és mostani állapotát.
Az online tárlat a betonfalakharmoniaja.hu oldalon tekinthető meg.
 
BG
Forrás:
3100.hu Nool.hu