Támad a forróság! - Salgótarján

Salgótarján - Szalmakalapban, könnyű nyári ruhában, mégis tikkadtan sétálnak az emberek a kánikulában – a városban az aszfalt és a beton, az autóban a hatalmas üvegfelületek szinte sugározzák a meleget.
Sokan ernyővel védekeznek a perzselő napsugarak ellen, mások a működő szökőkutak mellett frissítik magukat a vízsugárral. A rekkenő hőségben minden napot nehéz átvészelni, ki így, ki úgy „menekül” a forróság elől.

Ötödik napja kell elviselnünk a szokatlan hőséget, van aki jól tűri, mások szenvednek tőle. Salgótarjánban, az elkerülő út építésénél dolgozó munkásoknak egész nap meg kell birkózniuk a rekkenő meleggel. Ennek ellenére a patak lefedését végző miskolci cég alkalmazottai jókedvűen teszik a dolgukat. Több flakon ásványvíz sorakozik mellettük, amit a munkáltató biztosít – igaz, hogy az éltető nedű gyorsan felmelegszik, de a semminél ez is jobb. Mint mondták, óránként harminc percet pihenhetnek az árnyékban, s az építésvezető odafigyel ennek betartására.

Vannak, akik hálát adnak azért, hogy a nagy melegben elegendő egy rövidke szoknya és egy pici póló. Egy hatvan év körüli, nyugdíjas férfi örömét fejezte ki, hogy a hőségben falatnyi ruhát viselő lányok vizet és újságot osztogattak szerte a városban.

Akik egy kellemes helyen vágynak hideg frissítőre, azoknak kitűnő választás lehet a fő téren nemrég megnyílt La Fiesta pódium és terasz. A hideg üdítők, koktélok és csapolt sör mellett – amiből akár ötven liter is elfogy naponta – folyamatos programokkal várják a kikapcsolódni vágyókat. – A kánikulában a hideg italokat keresik a leginkább – mondta el Saxinger Csaba, a tulajdonos, hozzátéve: – Szinte lehetetlen elegendő mentát, koktélcseresznyét és lime-ot beszerezni, hiszen itt a koktélok szezonja.

A Mackóvár óvodában hideg vizes ballonokból szolgálhatják ki magukat a kicsik, és három medencét töltöttek fel langyos vízzel, amit fertőtlenítenek és cserélnek. Délelőtt megmártózhatnak az ovisok, majd az ebéd és a pihenő alatt leengedik és újratöltik a pancsolókat. Emellett folyamatosan locsolják az udvart és a homokozót. A nyári hónapok alatt csak ez az óvoda várja a gyerkőcöket, jelenleg hetvenhárman vannak. A különböző intézetekben dolgozó óvónők váltják egymást, s minden hétre változatos programokat terveznek. A hőségre való tekintettel a napokban a vizes játékokat részesítik előnyben, a fürdőzés mellett horgászhatnak, buborékot fújhatnak és napernyők alatt rajzolhatnak a kicsik. Kirándulást is szerveztek a hétre különböző útvonalakkal, de ezeket el kellett halasztani az időjárás miatt.

Aki csak teheti, vízparton próbálja átvészelni a forróságot, megyeszerte arról számoltak be a fürdőzőhelyek üzemeltetői, hogy az utóbbi napokban sokkal többen látogatták a strandokat, mint általában. A pásztói polgármesteri hivatal – az üzemeltetővel történt egyeztetés után – úgy döntött, hogy a városi termálfürdőben meghosszabbítják a nyitva tartást, így az a hőségriadó idején minden nap 9-től 20 óráig várják a fürdőzni vágyókat, változatlan térítési díjak mellett.

Sisák Imre polgármester arról is beszámolt, hogy a helyi védelmi bizottság fokozottan figyel a közintézményekben, illetve az egészségügyi ellátást biztosító intézményekben előírt feladatok teljesítésére. Az önkéntes tűzoltóság folyamatosan locsolja a város főbb útjait és a közintézmények környékét, kiemelt figyelmet fordítva a Margit Kórházra.

Mindazok számára, akiknek nincs arra lehetőségük, hogy a kánikulában strandon töltsék idejüket, talán könnyebbséget jelentenek a légkondicionálóval hűtött helyiségek. Ezekben a napokban többször hívják a szakembereket klímaberendezések szereléséhez és tisztításához, ugyanis ha elpiszkolódnak akár 40–50 százalékkal kisebb teljesítményen működnek, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem hűtenek. A forróság beköszöntével sokan szeretnének beszereltetni légkondit, főleg a bérházak lakói, ugyanis a családi házak a jobb szigetelés miatt hűvösebbek.

Forrás: www.nmedia.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Támad a forróság! - Salgótarján

Salgótarján linkajánló: salgotarjanlink.mconet.biz

Képeslapküldő – Salgótarján: Küldjön képeslapot ismerősének!

A hír támogatója:
Weblap gyártás, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz, www.mconet.hu.