Salgótarjánban új gasztroenterológiai berendezést adtak át

A salgótarjáni Szent Lázár megyei kórházban egy új gasztroenterológiai tornyot adtak át. A berendezést egy magyar-szlovák közös pályázaton elnyert összegből finanszírozták.

A salgótarjáni kórház és Losonc város kórháza Interreg pályázaton 399,9 ezer eurót nyert.
 
A berendezéseket mindkét város kórházában beüzemelik. A szakemberek számára konzultációs lehetőséget biztosít a diagnosztikai felvételeket megosztani képes alkalmazások.
 
 
Az emésztőrendszer betegségeivel a gasztroenterológia foglalkozik. A salgótarjáni kórházban előző évben 4889 esetben 14880 beavatkozás volt.
 
Első alkalommal adtak át komplett "ELVIS EXERA III" endoszkópos rendszert Magyarországon. Az Olympus CV-1500 típusú vezérlőegységhez 4K felbontású videogasztroszkóp, videokolonoszkóp érzékelők kapcsolódnak, amelyek speciális fénnyel és nagyítási lehetőség kombinálásával szövettani vizsgálatot megközelítő képalkotásra képesek.
 
A berendezés tartozéka pl. a CO2- befúvó is, ami az eszközös vizsgálati biztonságát és komfortját növeli. A befúvó az emésztőrendszerből könnyen felszívódó és nem robbanékony gázt használ a vizsgálathoz elengedhetetlen enyhe túlnyomás kialakítására.
 
BG
Forrás: MTI