Salgótarján városa klímahatékonnyá válik

Európai uniós támogatás segítségével kialakítják Salgótarján klímastratégiáját, melynek köszönhetően a következő években fejlesztések tömkelege várható a városban. A dokumentum nemcsak azt rögzíti, hogy a globális méretű klímaválság ellen mit lehet tenni, hanem azt is, a város lakóinak pontosan hogyan lesznek jobbak az életkörülményei, milyen problémaköröket oldanak meg lépésről lépésre.  

Salgótarján klímastratégiájának kidolgozásába kezdtek, jelentette be az önkormányzat február 17-én. Minderre húszmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város önkormányzata az EU-tól. A dokumentum nyilvánosan, online elérhető lesz az önkormányzat honlapján, amint elkészül. A stratégiát a lakosok véleményezhetik is, hogy biztosan olyan eredmények születhessenek, amelyek az érdekeiket szolgálják. Mindemellett pedig a természeti értékeket is ovják majd. 

A stratégiát a Dipol csoport készíti el, amely a problémákat feltáró, megoldásokat kínáló, és a szemléletet is formáló program lesz. Két nagyobb kategória mentén haladnak. Az egyik rész lokálisan felmerülő problémákra tesz konkrét megoldási javaslatokat, a második részben pedig a következő tíz év céljait írják le.  


A szélsőséges időjárás sem ismeretlen a városban

A szélsőséges időjárás sem ismeretlen a városban

 

Salgótarjánban a szélsőséges időjárási viszonyok nagy károkat okoztak az elmúlt években, a felmérések szerint a klímaváltozás ezen csak rontani fog a jövőben. Megoldást szeretnének találni az eddigi akadályok elhárítására, és a jövőbeni amortizációs folyamatok kivédését célozzák.  

A város épületei nem mondhatók energiahatékonynak, ezért felújítások, új szigetelő eljárások bevezetése várható, hiszen a karbonlábnyom csökkentéséhez nagyban hozzájárul a háztartások működésének optimalizálása. Nem mellesleg ezzel pénzt is spórolnak a lakosoknak, és a város kasszájában is több pénz marad.  

A várost érintő erózió és vízelvezetési problémák is megtalálhatók lesznek a dokumentumban, de a környezetszennyező tömegközlekedési eszközpark lecserélésére is javaslatot dolgoznak ki. A lehető legjobb időszakban írják meg a környezetvédelmi stratégiát, hiszen a kormány minden eddiginél élénkebben támogatja a települések környezetvédelmi tevékenységeit, akár pályázati pénzekkel is.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti