Salgótarján felett az ég: csodás fotók születtek

Lélegzetelállító fotók kerültek ki a Salgótarján feletti égboltról. A Tejutat és a SpaceX műholdjait is lencsevégre kapta Komka Péter salgótarjáni fotóriporter, aki már több sajtófotó díjat is magáénak tudhat.  

Komka Péter legutóbb május 9-én kapta lencsevégre a Tejútrendszert Salgótarján közeléből, május 12-én pedig a SpaceX Starlink műholdjairól tett közzé fotókat az MTI oldalán. A műholdakat Salgótarján Zagyvaróna településrészéről fotózta Komka, aznap bocsátotta pályára a SpaceX 60 műholdját, amely látványosra sikeredett. Az eszközök egyikének mozgása a hosszú expozíciós idővel készült felvételen fényes csíkként látható. Mint az MTI írja, a Starlink program a SpaceX világméretű, a globális internetszolgáltatást célzó műholdas projektje. 

 

Fotó a Starlinkről

Fotó a Starlinkről

 


A Tejútrendszer egy részét Salgótarján közelében örökítette meg a fotós (nyitóképünkön). Ebben a spirálgalaxisban található Naprendszerünk, a Földről látható tartományát hívjuk Tejútnak. Egy halvány, felhőszerű sávról van szó, amely az egész éjszakai égbolton húzódik át, rendkívül jó fotós szem kell hozzá, hogy megfelelően lefotózzák. 


Komka Péter legutóbb a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton nyert el harmadik helyezést, de korábban is díjazták már munkásságát, hivatalosan összesen tizenegyszer ismerték el munkásságát a szakmabeliek.  


A fotós korábban a nool.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, az interneten tájékozódik a bolygóállásokról, valamint esetleges jelenségekről. Mint mondta, speciális eszközökkel készül egy-egy alkalomra, hiszen csak ezekkel fotózhat megfelelő minőségben, nem mellesleg gyorsnak is kell lennie, ezt is segíti fotóseszköz garmadája. 


 
M.A.  
Forrás és fotó: MTI/ Komka Péter 
Forrás: nool.hu