Pályázati pénzből megújul a salgótarjáni piac

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) program keretében Salgótarján 900 millió Ft-ot kapott a piac teljes rekonstrukciójára. A pályázat részeként csak önkormányzati tulajdonú ingatlanokat és területek felújítását lehet belőle finanszírozni, de mivel szükségesnek látják az árusítóhelyek felújítását, ezért az önkormányzat 60 millió Ft-tal járul hozzá saját költségvetéséből.

Decemberben Huszár Máté, a város alpolgármestere arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kivitelezőre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van és 2021 tavaszán kezdődhet el a munka. A felújítás során számos korszerűsítést valósítanak meg.
 
 
A városfejlesztési iroda legfrissebb tájékoztatása alapján a közbeszerzési folyamat lezáródott, már csak pár adminisztratív feladat van hátra. A folyamat lezáródása után adhatnak közzé érdemi információkat. Amint lezáródik a közbeszerzési eljárás, szerződést kötnek a kivitelezővel és kezdetét veszi a munka.
 
A felújítás során korszerűsítik és szigetelik az épületet, új nyílászárókat építenek be és a tetőszerkezetet is felújítják, melyre napelemeket telepítenek. Annak érdekében, hogy a csarnok alkalmas legyen a temperáló fűtésre, megújítják a szellőztető- és a fűtési rendszert. Korszerűsítik az épület elektromos rendszerét, a víz és csatornahálózatot, valamint akadálymentesítik a vizesblokkot.
 
A város tulajdonában álló üzletekben belső felújítás lesz, az eladótérben pedig kicserélik a nyíló ablakokat és a redőnyöket is. A Vásárcsarnok teljes területén mindennapi használatra megfelelőbb burkolatot raknak le, éppúgy, mint a szabadtéri virág- és iparcikkpiacon. A műkő asztalokat felújítják és újakat vásárolnak. Ezen kívül pedig a piac előtti terület is megújul- ismertette a városfejlesztési iroda a beruházás részleteit.
A kereskedők egyenlőre nem kaptak tájékoztatás arról, hogy a felújítás ideje alatt folytathatják-e a tevékenységüket.
 
A városvezetés szerint a piaci működésére nem lesznek hatással a munkafolyamatok. A közbeszerzési eljárásban is előírták, hogy a kivitelezőnek szakaszosan kell megvalósítani a felújítást oly módon, hogy a piac működése folyamatos legyen. Maximum rövidebb ideig tartó leállás lehet, amikor alternatív területen jelölik ki az árusítás helyét.
 
BG.
Forrás: NOOL.hu