Neuropátia centrumot nyitottak Salgótarjánban

Salgótarjánban és Esztergomban két új megyei neuropátiai centrumot nyitnak.

Észak-Magyarországon a megyékben élő cukorbetegeknek kevesebbet kell utazniuk a diagnosztikai központokba, ahol műszeres vizsgálatokkal idejében felismerhető a neuropátia, vagyis az idegkárosodás korai tünetei.
 
A betegség korai szakaszban felismerhetőbbé válik a készülékeknek köszönhetően
 
A neuropátia főleg a cukorbetegség szövődményeként alakul ki, évente 4000 lábamputáció megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálták volna.
 
A neurotápia felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot a Wörwag Pharma 1998-ban kezdte el építeni. A vállalat biztosítja a centrumokhoz szükséges diagnisztikai készülékeket és fogyóeszközöket, valamint támogatja a szakemberek képzését.
 
Salgótarjánban a Szent Lázár Megyei Kórházban szeptemberben nyílik a Dr. Domboróczky Zsolt által vezetett Nógrád Megyei Neuropathia Centrum, ahova szerdánként 15 és 17 óra között beutalóval, időpontra várják a betegeket.
 
A központba érkezik egy 3 millió forint értékű Neurometert® és egy egyszerűbb diagnosztikát lehetővé tevő eszközcsomag, melyekkel már a korai stádiumban lévő idegkárosodást is megállapíthatják.
 
BG
Forrás: MTi, 3100. Szent Lázár Megyei Kórház
A képek illusztrációk