Kilencvenkilenc éve alapították Salgótarjánt

Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulója alkalmából tartott ünnepséget a város vezetése. A település kilencvenkilenc esztendeje áll Nógrád megyében, ennek apropóján díjátadóra és díszünnepségre került sor. 

Az eseményt természetesen közönség nélkül szervezték meg a járvány tombolásának megfékezése céljából, de hogy a lakosság se maradjon ünnepély nélkül, a helyi TV élőben közvetítette az eseményt és Fekete Zsolt polgármester beszédét.  

A város első polgármestere, Förster Kálmán koszorút kapott az emlékére emelt szobornál és a Kohász Művelődési Központnál. Emellett kitüntetések is gazdára találtak az ünnepség keretén belül. Salgótarján díszpolgára lett Juhász Tibor közgazdász. Juhász 2006-2010 közt volt a város polgármestere, emellett pedig az Ötvözetgyár gazdasági igazgatóhelyettese, amellyel öregbíti a város hírnevét. A Pro Arte díj Komka Péter fotóriporterhez került, aki az MTVA/MTI munkatársa. A Magyar Sajtófotó Pályázaton is nyert már különdíjat, elismert fotós, a Medvesi Fotómaraton főszervezője.

 

A fotó Komka Péter munkája az Énekes madár című darab bemutatójáról

A fotó Komka Péter munkája az Énekes madár című darab bemutatójáról

 

Posztumusz átadták a Pro Urbe díjat is Palásthy Tamás részére, aki a civil életben számos szerepvállalásáról volt ismert. A Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület elnöke volt, valamint részt vett a Novohrad-Nógrád Geopark Kft. jogelődjének alapításában, emellett az SBTC Egyesület tagja volt.

Beszédében a polgármester elmondta, hogy a város költségvetését tartani tudják, mivel a kormány 2020-ban rendkívüli támogatásban részesítette a várost, így 482 millió forint került Salgótarján kasszájába, amelynek egy részét a járvány elleni küzdelemre és a bevételkiesések kezelésére tudják fordítani.  
 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti/Komka Péter