Kiemelten kezelik az álláskeresők képzését

A Nógrád megyei álláskeresők 52 százaléka alacsony iskolai végzettségű, képzésüket ezért kiemelten kezeli a megyei kormányhivatal, hogy javuljanak elhelyezkedési esélyeik.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint szeptember végén 11032 álláskeresőt tartottak nyilván, közülük 5711-en alacsony iskolai végzettségűek, ők tudnak legkevésbé elhelyezkedni. Ezért a megyében kiemelt projektként kezelik az alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzését a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program támogatásával, 2018 végére 4097 embert vonnak be a képzésekbe. A hároméves programban már 1709-en sikeresen részt vettek, 910-en pedig első vagy újabb szakképesítést szereztek.

 

Kiemelten kezelik az álláskeresők képzését Nógrád megyében

2012 óta folyamatosan csökken a munkanélküliség Nógrád megyében

 

Idén az uniós programok 3700 ember képzését finanszírozzák, az őszi időszakban közel 2500-en kezdik el a tanfolyamokat. Nógrád megyében 2012 óta foyamatosan csökken a munkanélküliség, az idei év első háromnegyedébe 61,5 százalékos volt a foglalkoztatási, míg 9,4 százalékos a munkanélküliségi ráta. 2017 szeptember végén 25 éves mélyponton volt a nógrádi álláskeresők 11 ezres létszáma, ami az egy évvel korábbitól is közel 4 százalékkal maradt el. A kormányhivatal további programmal segítik a munkába állást, a fiataloknak nyelvtanfolyamot szerveznek, képzésbe, átképzésbe vonják be a hátrányos helyzetűeket, segítik a vállalkozóvá válást, utóbbi pályázaton már 33 állástalant támogatott a munkaügyi szervezet. 

 

MTI/T.D.