Innovatív burkolatfelújítási technológiával kísérleteznek Nógrád megyében

Új burkolatfelújítási technológiával kísérletezik a Magyar Közút Nógrád megyében.

A Colas Út Zrt szakemberei Nógrád megye 2106-os útján Acsa és Erdőkürt között a Magyar Közút kísérleti út- és hídépítési programjának részeként innovatív burkolatfejújítási technológiával kísérletezik. A fejlesztés széleskörű alkalmazhatóságáról ötéves tapasztalat után döntenek.
 
Új technológiát alkalmaznak
 
A kísérleti program részeként egy 50 méteres, hagyományos technológiával megújult referenciaszakasz mellett háromféle új technikával újul meg három 100 méteres szakasz Acsa és Erdőkürt között.
 
Az első 100 méteren a szakemberek egy olyan adalékot adtak a burkolat kopórétegébe, amely egy jelentősen drágább, módosított bitumen tulajdonságait képes produkálni, ennek köszönhetően főként a burkolat hidegviselkedési jellemzői javulnak.
 
A projekt részeként következő 100 méteres szakaszon a burkolat kopórétege alatti kötőrétegben egy természetes aszfalt tartalmú adalékot alkalmaztak, mellyel az aszfaltkeverék merevsége és ezáltal élettartama növelhető úgy, hogy a fáradási tulajdonságai nem romlanak, azaz várhatóan nem, vagy csak később jelennek meg rajta repedések.
 
A fejlesztés harmadik szakaszán egy itthon még nem használt aszfaltrácsot terítettek le, mely a burkolat alatti rétegekben keletkező repedések feltükröződését akadályozza meg, valamint a felülről érkező vizet nem engedi le a mélyebb rétegbe, így növelve a felújított burkolat élettartamát.
 
A Colas egyéni kísérletként emellett egy üvegszálas szenzort is elhelyezett a burkolaton, amellyel a különböző időszakokban, évszakokban lehet majd mérni a pályaszerkezetre nehezedő eltérő terhelés fokát.
 
A Magyar Közút részéről öt éven át mérnök és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztések meghatározott paramétereit és vizsgálja a közlekedési, fenntartói, környezetre gyakorolt hatásait. Az ily módon gyűjtött fenntartói tapasztalatokat, minősített vizsgálatokat követően állapítják meg, hogy széleskörűen alkalmazható-e a fejlesztés.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk