Határon átívelő turizmusfejlesztés Salgótarjánhoz közel

GEOTOP pályázaton elnyert pénzből, összesen 188 ezer euróból hajthat végre fejlesztéseket a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és a Bükk-vidék Geopark.

A pályázati pénzből, amely 65 millió forintnak felel meg, mindkét geopark bővítheti túrahálózatát valamint új, akár interaktív tanösvények kialakítására is lehetőség nyílik - tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A fejlesztések alapja a megfelelő munkaerő is, így a túravezetők képzésére pénzt különítenek el, valamint szakmai anyagokat is nyomtatnak.

A tanösvények különlegessége, hogy Nógrád megye esetében határon átnyúló lesz, hiszen Szlovákia természeti szépségeivel szorosan összefügg a magyarországi terület. A támogatásból a környék több földtani helyszínét bemutató mobilapplikációt is fejlesztenek, mely az interaktív tanösvényen lesz hasznos társ.

 

Természeti táj

Természeti táj

 

A Bükki Nemzeti Park Magyarország legelső nemzeti parkja. A Bükki hegység egyes részei 1977 óta védettek. A tájvédelem mellett a Park feladata a tudományos kutatásokhoz szükséges feltételek biztosítása és a turizmus által történő érzékenyítés is.  

A Bükki Nemzeti Parkban is futó GEOTOP program segíti a parkot munkájában. A cél, hogy új szolgáltatások megvalósításával növeljék a lakosság érdeklődését a park iránt, illetve, hogy modernebb infrastruktúra segítse az itt dolgozókat. A Novohrad-Nógrád geoturisztikai partnerségi projekt hivatalosan 2022. március 31-ig tart majd.

 

 

M. A.