Határokon átívelő művészeti együttműködés Salgótarjánban

Újabb Interreg pályázatot nyert Salgótarján és egy szlovákiai település, Gács. A térség turisztikai kínálatát bővítik a szlovák-magyar határon innen és túl. Több kulturális elemet, emlékházakat hoznak létre a támogatásból.  

Több épületet, intézményt építenek, és kulturális kiállításokat hoznak össze az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. Ez azt jelenti, hogy a szlovákiai Gácson és a Nógrád megyei Salgótarjánban a turisztikai kínálatot bővítik. A régió turisztikai fellendítése az elsődleges cél, de fontos emléket állítani az itt élt művészeknek is.  

Összesen 735 ezer euró pályázati pénzt költhet a két város a fejlesztésekre. A beruházásoktól a Novohrád-Nógrád Geoparki települések vonzóbbá válását, a látogatók számának növekedését várják. 
 
 
A Dornyay Turistaház
A Dornyay Turistaház
 

Mindkét városban helyet kapnak emlékházak, Csontváry Kosztka Tivadar és Mustó János festőművészekét építik meg. A két alkotó életét és munkásságát fogják bemutatni. Ehhez interaktív kiállításokat is szerveznek majd. Gácson a Csontváry Kosztka Tivadar emlékház a fazekasság és kerámia történetének állít emléket, de a Csontváry gyógyszertárról is megemlékeznek. Az emlékházakban nemcsak állandó kiállítások lesznek, hanem különböző kulturális eseményeket, kreatív műhelyeket szerveznek majd ide. 

Mustó János, nógrádi születésű festőművész, valamint több szlovákiai magyar festő munkássága is megjelenik majd több tárlaton, képeik kiállításai a hamarosan megújuló Dornyay Turistaházban lesznek. Ezen felül szlovák fotóművészek, szobrászok munkáit is látni lehet majd a salgótarjáni épületben. 
 
A Dornyay Turistaházat március végén adták át. Az egységet még 2018-ban vásárolta meg a salgótarjáni önkormányzat, hogy a város kulturális és történelmi örökségévé tegye. 
 

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: turistamagazin.hu