Felújítják a salgótarjáni Dornyay turistaházat

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere közösségi oldalán jelentette be, hogy a Dornyay turistaház hamarosan ismét birtokba vehető lesz teljes pompájában. 

Fekete Zsolt közölte, hogy a felújításhoz szükséges forrást az Interreg pályázat segítségével teremtette elő a város.

 

A turistaházat még 2018-ban vásárolta meg az önkormányzat, a felújítás ugyan azóta húzódott, de most megkezdődhet a rendbetétel. Az önkormányzat állagmegóvó munkálatokat azóta is végzett az épületen, a teljeskörű felújításhoz a pályázat volt a hiányzó láncszem.

 

A Dornyay ház

A Dornyay ház

 

"Jövőre kezdődik a tervezés, majd az építkezés. Az épület a régihez képest új funkciókat kap, klasszikus turistaházként a pályázati kötöttségek miatt nem működhet” - tette hozzá Fekete Zsolt, de kommentben azt is jelezte a polgároknak, hogy egy teát bármelyik turista meg tud majd inni a Dornyayban, részleteket egyelőre nem árult el.

 

A Dornyay turistaház menedékházként épült 1935-ben, sokáig szépen el is látta funkcióját, vagyis az erre túrázó emberek tudtak beülni pihenni, melegedni, felfrissülni. Dornyay Béla nevét később kapta meg az épület - ő volt az a helytörténész és muzeológus, aki Salgótarján történetét is kutatta.  

 


M. A.  
Forrás Fekete Zsolt/ Facebook