Elfogadták Salgótarján költségvetését

Marad a létszám a salgótarjáni önkormányzati intézményekben, illetve fejlesztések és felújítások is várhatók a város 2021-es, frissen elfogadott költségvetése szerint. A járványügyi intézkedések miatt szerény összegből gazdálkodik majd az önkormányzat, de EU-s és állami támogatások révén jut majd pénz a tervezett beruházásokra.  

Salgótarján költségvetése 11 milliárd 698 millió 496 ezer forint kiadási és bevételi főösszegű lesz idén. Az önkormányzat március másodikán jelentette be, hogy elfogadták azt. Az előző évhez képest csökkent a büdzsé, és beruházásokra is kevesebb jut, ám terveznek felújításokat és az önkormányzati intézményekben nem lesznek elbocsátások sem a koronavírus-járvány miatt.  
 
 
Szerény lesz a költségvetés
Szerény lesz a költségvetés
 
 
A 2021-es költségvetést az önkormányzat honlapján tette közzé. Eszerint nagyjából négymilliárd forint hiánnyal számolnak, a bevételi főösszegen belül a felhalmozások pedig ugyanígy majdnem négymilliárd forinttal szerepelnek. A kiadási főösszegen belül négymilliárd 646 millió forint jut felhalmozásokra.  
 
Felújításokra közel két és félmilliárd forint jut 2021-ben, és fejlesztések is várhatók. Az ipari park úthálózatát optimalizálják, a Beszterce tér, a Dornyay turistaház és a vásárcsarnok felújítását fejezik be, kerékpárutat építenek, szigetelik az óvodákat és orvosi rendelőket a megfelelő energetikai hatékonyság érdekében. Megkezdik a város szennyvízhálózatának felújítását, illetve a kormány Klíma- és gazdaságvédelmi akciótervéhez, valamint korunk klímabarát nézőpontjához igazodva elektromos tömegközlekedési eszközöket is vásárolnak majd idén.  
 
A városi költségvetés pályázati forrásokra nagymértékben támaszkodik, számítanak európai uniós forrásokra, a Modern városok program és más pályázatok segítségére.  

 

M. A. 

Forrás: mti