A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház új színtérrel várja a nézőket

A következő 2021/2022-es színházi évadban új színtérrel is várja a nézőket a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, ahol 90 előadást tartanak meg a kamarateremben.

A 2021/2022-es évadban 18 bemutatóval készül a társulat, ebből 8 nagyszínpadi, 5 kamara-, 2 felolvasószínházi, 1 tantermi, valamint 2 meseelőadás tekinthető majd meg a premierek előtt.
 
Színházi előadásokkal készülnek
 
Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója megemlítette a nagyszínpadi premierek között Bródy Sándor A tanítónő és Luigi Pirandello IV. Henrik című színművét, valamint két olyan előadást, amelyet a jubileumok jegyében adnak elő.
 
Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulóján, 2022. január 27-én mutatják be a Topolcsányi Laura Macskakő című, az 1920-as évek városát felidéző drámáját. Ez a színdarab a Zenthe 100 Drámapályázat egyik fődíjas alkotása.
 
A teátrum fennállásának 10. évfordulójára Tarnóczi Jakab rendezésében, a Szépkilátás munkacímű előadást tartják meg, melyben a városban élők kisvárosi történetei jelennek meg.
 
A Felolvasószínházban évfordulós premier lesz a Csonka Lili című színmű is. A darab témája Salgótarján feldolgozatlan múltja, benne az 1956-os sortűz, valamint az 1989-es rendszerváltást követő gazdasági összeomlás áll.
 
A társaság ügyvezető igazgatója, Simon Lajos elmondta, hogy új színtér lesz a Fő téri szabadtéri színpad, a kamaraterem mellett. Itt rendezik meg először augusztus 3. és 16.-a között a Zenthe nyári elnevezésű programot. A 7 előadás között lesz operett gála, a Tanulmány a nőkről - zenés válóok két részben, vagy a Nógrád Táncegyüttes előadásában a 6árok - a béke ára című darab.
 
Az önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a helyi vállalkozók támogatásával 8 színházlakást alakított ki a vidéken élő társulati tagok számára. Az igazgató elmondta, hogy az önkormányzat 12 millió forintos fejlesztési hitelt biztosít raktárkapacitásuk bővítésére.
 
Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Dániel Zoltán alpolgármester elismeri a társulat munkáját. A színház 2020. október 28-án tartotta meg utolsó előadását, de nem álltak le a pandémiás időszak ellenére sem, online előadásokat tartottak és a bemutatókon dolgoztak. 
 
BG
Forrás: MTI