A Salgótarjánban is jelen lévő Veolia a fenntartható fejlesztések híve

Egy év alatt 1,7 milliárd forintot költött a Veolia fenntartható fejlesztésekre, amelyekkel az általa megvásárolt erőművekben hajtott végre energiahatékonyság-növelő beruházásokat. A salgótarjáni gázmotoros egységek 2020-as felvásárlása is hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat karbonlábnyoma egyre kisebb legyen.  

A Veolia több erőművet is üzemeltet, 2020-ban rengeteg beruházást hajtottak végre egységeikben, amelyekkel környezethatékonyabb lett maga a vállalat és azok a cégek is, amelyek a Veolia szolgáltatásait veszik igénybe. Tavaly vásárolták fel a salgótarjáni Perkons Bio és Perkons Tarján Kft-t. Az üzlettel gázmotoros egységekre tettek szert, a szabályozó piacon erősítette ezzel a szerepét a közművállalat.  
 
 
Biomassza alapanyag
Biomassza alapanyag
 

A Veolia csoporthoz rengeteg megoldás tartozik a közműn kívül, főként az energetika, a víziközmű, a hulladékkezelés és az építőipar területén nyújtanak olyan megoldásokat, amelyek fenntarthatósági szempontból kedvezőek. A fenntarthatóságot elsődlegesnek tartják, a megújuló energiahordozók hasznosításában látják a jövőt. Az általuk nyújtott villamos energia közel hatvan százaléka származott megújuló biomassza felhasználásából. 

A salgótarjáni beruházáson kívül öt biomasszát felhasználó erőművében is hajtott végre fejlesztéseket a Veolia: Pécsett, Ajkán, Szakolyban, Dorogon és Tatán. Ajkán például a kazánfelújítás történt meg, de komplex modernizálási folyamaton esik át a teljes egység, amelytől az erőmű környezetvédelmi tevékenysége méginkább javulni fog. Érden napelemeket telepítettek, a pécsi erőmű egyik turbináját tették hatékonyabbá, a Dorog és Esztergom között húzódó távhővezetéket pedig leszigetelték. 
 
 
 
M. A. 

Forrás: mti