A dugattyús kompresszorok nem csak az iparban tesznek jó szolgálatot

A sűrített levegő előállításában a dugattyús kompresszor egyszerű és kézzel fogható megoldást kínál. Ha ilyen eszközre van szükségünk, érdemes megismerni a jellemző tulajdonságaikat, hogy bizonyossággal dönthessünk egyik vagy másik típus mellett. 

A legfőbb kérdést a dugattyús kompresszor és a csavarkompresszor közötti különbségek jelentik, így mérlegelnünk kell, melyik a szerencsésebb választás számunkra.

 

A dugattyús kompresszor használható olyan környezetben is, ahol nem áll rendelkezésünkre villamos hálózat. Ráadásul ez a típus lehetőségek kínál azokban az esetekben is, amikor vegytiszta sűrített levegőre van szükségünk. Fontos tudni azonban, hogy ez csupán azokkal a dugattyús kompresszorokkal lehetséges, amelyek dugattyúi teflon bevonattal rendelkeznek.

 

Így ezek a gépek olaj- és szennyeződésmentes sűrített levegőt képesek előállítani, azonban szem előtt kell tartani, hogy a terhelhetőségük jellemzően kisebb, mint a hagyományos olajfilmréteggel rendelkező kompresszoroké. Érdemes tudni azt is, hogy otthoni felhasználás esetén szinte soha nem jelent gondot a terhelés, így a teflon bevonattal rendelkező dugattyús kompresszorok is képesek kiszolgálni az igényeket.

 

Szerencsére a dugattyús és a csavarkompresszor közötti különbségeket könnyedén megérthetjük. A btkkft.hu munkatársa elmondása alapján a dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállítását egy klasszikus dugattyús szerkezet végzi, amely általános esetben olajfilmréteggel van bevonva a súrlódási hőtermelés csökkentése érdekében. A csavarkompresszor még ennél is egyszerűbb szerkezeti felépítéssel rendelkezik.

 

Ezeknél a gépeknél a sűrített levegő előállításáért két darab egymással szemközt elhelyezett csavar felelős, amelyek ellentétes forgásirányuknak köszönhetően képesek a sűrített levegő előállítására. Mivel ezek esetében a súrlódásból adódó hőtermelés kifejezetten alacsony, így a csavarkompresszorok gyakorlatilag szünet nélkül üzemeltethetők.

 

Nem véletlen, hogy a kompresszorok egyre elterjedtebbé váltak az otthoni barkácsolók körében is. Sokan a dugattyús kompresszorok mellett döntenek, hiszen ezek igen elterjedtek a piacon, ráadásul az otthoni barkácscélú igénybevétel egyáltalán nem teszi próbára őket.

 

Akár barkácsolásra, akár kézműves munkák segítésére használjuk a gépet, a dugattyús kompresszor nagyszerű választásnak bizonyulhat. A legtöbb esetben akár a legkisebb kapacitással rendelkező készülék is megfelelő választást jelent; három lóerőnél nagyobb kapacitásra szinte soha nincs szükségünk otthoni körülmények között. Ennél kissé nagyobb figyelmet érdemes fordítani a légtartály méretére, ami értelemszerűen határozza meg az előállítható sűrített levegő mennyiségét.

 

Nem könnyű meghatározni, mekkora tartályra lesz szükségünk a jövőben, azonban nem érdemes „ipari” méretűt vásárolni. Gondoljunk arra, hogy a nagyobb tartály tárolása nagyobb helyet foglal, így a szűk helyiségekben ez is fontos szempont lehet.

 

Vegyük figyelembe, hasznát vehetjük-e a vegytiszta levegőnek vagy ez egyáltalán fontos-e számunkra. Kozmetikai, gyógyászati és élelmiszeripari területen ez természetesen elengedhetetlen, de a műhelymunkák többségénél teljesen tárgytalan, hogy az előállított sűrített levegő tartalmaz-e mikroszkopikus olajcseppeket.

 

Mindezek mellett még egy nagyon fontos szempontot meg kell említeni. Óvakodjunk a márkajelzéssel nem rendelkező, illetve ismeretlen távolkeleti gyártóktól származó kompresszoroktól. A dugattyús kompresszor akár évtizedekig hűen szolgálja az igényeinket, de csak abban az esetben, ha megbízható gyártótól származik.