A dugattyús kompresszor kiváló szolgálatot tesz

A dugattyús kompresszor néhány évtizede még szinte teljesen ismeretlen eszköz volt a barkácsolók körében, mára viszont elterjedtté vált.

A sűrített levegő számos munkafolyamatban nyújt hathatós segítséget, ezért cseppet sem meglepő, hogy a kompresszorok egyre elterjedtebb és keresettebb eszközökké váltak. Mivel ma már kedvező áron vásárolhatjuk meg őket, ezért egyre több felhasználási területtel rendelkeznek, legyen szó hobbicélú barkácsolásról, kézművel munkálatokról vagy akár pneumatikus ütvefúrók használatáról.

 

A korábbi évtizedekben a dugattyús kompresszorok ára sokkal magasabb volt, mint amit ma tapasztalhatunk. Ez nem meglepő, hiszen egy sarokcsiszoló, egy fúrógép vagy akár egy porszívó vásárlása is sokkal nagyobb terhet jelentett, mint manapság. Emiatt sokan nem engedhették meg maguknak, hogy barkácscélú felhasználásra saját dugattyús kompresszort vásároljanak. Mára gyökeresen megváltozott a helyzet, hiszen ezek a gépek megfizethetővé váltak. A szakáruházak polcain ma már kifejezetten kedvező áron találhatunk magas ár-érték aránnyal rendelkező, megbízható gyártóktól származó elektromos szerszámgépeket. 

 

Ezekhez hasonlóan a dugattyús kompresszorok árazása is jelentősen változott. Kissé ironikus, hogy az árak csökkenését jelentős mértékben a megbízhatatlan távol-keleti gépek megjelenésének köszönhetjük, amelyek számos gyártót arra ösztönöztek, hogy a kínálatukban szerepeltessenek kifejezetten barkácscélokra tervezett készüléket is. Habár a neves gyártók kompresszoraiért így is némileg magasabb árat kell fizetnünk, nem kérdés, hogy melyik képvisel nagyobb értéket, illetve melyik rendelkezik magasabb ár-érték aránnyal. 

 

Ha dugattyús kompresszort szeretnénk vásárolni, azzal fogunk szembesülni, hogy a kínálat meglepően széles. A  btkkft.hu munkatársa szerint a legfontosabb szempont a kapacitás és a méret helyes megválasztás; nem érdemes sem túl kicsi, sem túl nagy kapacitással rendelkező készüléket választani. Ha nagymértékben alábecsüljük az igényeinket és túlzottan kis kapacitással rendelkező kompresszort választunk, a nagyobb kapacitást igénylő feladatok során problémánk akadhat. 

 

A túlméretezés sem szerencsés, hiszen többet kell fizetnünk egy olyan gépért, amit nem tudunk kihasználni, ráadásul a raktározása is problémát jelenthet a nagyobb légtartály miatt. 

A dugattyús kompresszorok nagyszerű szolgálatot tesznek szinte minden esetben, amikor sűrített levegőre van szükségünk. Érdemes tudni azonban, hogy létezik egy másik típus, ami szintén kiváló tulajdonságokkal rendelkezik; ez az úgynevezett csavarkompresszor. A két típus elsősorban szerkezeti felépítésében tér el. 

 

A dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállítását egy klasszikus dugattyús szervezet végzi, a csavarkompresszoroknál viszont ugyanezt a feladatot két darab egymással szemközt elhelyezett, ellentétes forgásirányú csavar látja el. 

 

A dugattyús kompresszorok alkalmasak lehetnek vegytiszta sűrített levegő előállítására is. Ez persze csak azokkal a készülékekkel lehetséges, amelyek esetében a súrlódási hőtermelés csökkentését nem olajfilmréteg, hanem teflonbevonat biztosítja. Az ilyen típusú gépek nagyszerű szolgálatot tesznek a kozmetikai iparban, orvosi alkalmazásban és az élelmiszeriparban is. 

Válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelőt és tegyük könnyebbé a mindennapi munkánkat egy minőségi dugattyús kompresszor segítségével!