A C3D Műszaki Tanácsadó Kft Számítógépes vezérlésű irodaszéket fejlesztett

A Nógrád-vármegyei Erdőkürtön a C3D Műszaki Tanácsadó Kft számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett.

A cég a fejlesztésre 333 millió forint, a projektben részt vevő konzorciumi tagokkal együtt  915,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések tárgyú felhívásán. A szabadalmi oltalommal védett irodaszék sorozatgyártását célzó kutatás-fejlesztési projekten több mint két évig dolgoztak a résztvevők.
 
Jót fog tenni a gerincnek a kifejlesztett szék
 
A projekt 2020 októberében kezdődik, melyhez jelentős technológiai fejlesztést valósított meg a vállalkozás: : egy 742 négyzetméter alapterületű, új üzemcsarnokban építették ki a legújabb technológiákat és fejlesztési eredményeket magába integráló gyártósort.
 
A C3D Kft. a Miskolci Egyetemmel és a Neumann János Egyetemmel partnerségben nemcsak az üzemi eszközpark és a kapcsolódó infrastruktúra bővítését végezte el, hanem az egyetemek kutató-fejlesztő kapacitásának kihasználásával a modern anyagok és gyártási módszerek meghonosítását is.
 
A beruházás eredményeképp a vállalat öt munkahelyet tudott megőrizni, és további öt munkahelyet teremteni.
 
A projekt részeként kifejlesztett számítógépes vezérlésű, aktív irodaszék a beépített elektromos motorok segítségével az ülőfelületet előre programozott módon időszakosan mozgásban tartják, kényszerítve a széken ülő személyt gerincének állandó egyensúlyozó mozgására.
 
Az antropometriai és életkori paraméterek alapján a gerinc állapotának megfelelő mozgásprogramokat, illetve a szükséges és elégséges működési időt a prototípusok tesztelése során dolgozzák ki, és szakértők bevonásával tesztelik.
 
A cég 2023-ban 200 darab szék gyártását tervezi, főleg nemzetközi piaci értékesítésre szánva, figyelembe véve a szék 2000 eurós árát. A tervek szerint később évente 2000 darabot fognak gyártani.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk