Történelmi emlékhely lett a December 8. tér

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere tájékoztatása szerint történelmi emlékhely lett a December 8. tér, az 1956-os sortüzek helyszíne.

 2016 szeptemberében kezdeményezte a város önkormányzata és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének országos elnöksége. Az indítványt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz nyújtották be, a döntést a kormány hozta meg a bizottság javaslata alapján. A téren, amely jelenleg emlékpark, két sortűz dördült el 1956. december 8-án. Négyezer ember tüntetett a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata és 80 sebesültje volt, a Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát. 

 

Történelmi emlékhely lett a salgótarjáni December 8. tér

Történelmi emlékhely lett a December 8. tér

 

A December 8. téren egy képzőművészeti alkotás és két emléktábla őrzi az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűz emlékét. 1992-ben állították Szabó Tamás szobrát, az áldozatok emlékművét: az emlékpark központi részén bronz férfialakkal szemben egy rusztikus andezitoszlop áll. A sortűz - levéltári adatok alapján ismert - áldozatainak nevét megörökítő, mészkő alapon elhelyezett fekete gránit emléktáblát, Varga István alkotását 1996-ban állította az önkormányzat. Az 1956. december 8. emlékparkot jelölő, kisebbik névtáblát 2000-ben közösen készíttette el a Pofosz Nógrád megyei szervezete és az önkormányzat.

 

MTI/T.D.