Orbán: Salgótarján fontos, győztes várossá kell tenni

Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban járt a Modern városok program keretében, hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szüksége van Salgótarjánra, lényeges, hogy ez a nagy hagyományú volt iparváros megtalálja a helyét a 21. század Magyarországán.

Salgótarjánnak nincs saját forrása ahhoz, hogy megvalósítsa a nagy ívű fejlesztéseket, így a Modern városok program keretében a fejlesztési területeket a várost elkerülő úttól az új városközpontig, több pontot is érintenek. 40-50 milliárd forintból megvalósul az országhatárig érő, a város elkerülő négysávos út, a tömegközlekedés újraszervezésére közös munkabizottságot állítanak fel, míg az új helyi buszpályaudvar és parkoló kialakítását 1,7 milliárd forinttal támogatja a kormány.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt polgármester kicserélik a dokumentumot, miután aláírták a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást

Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt polgármester kicserélik a dokumentumot, miután aláírták a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást

 

Az ipar és a gazdaság fejlesztésére 10 milliárd forintot biztosítanak, további 2,5 milliárdból pedig 12 hektárnyi ipari park létesül. Munkacsoport vizsgálja annak műszaki részleteit, hogyan alakítható ki saját energiaszolgáltatási rendszer, amely megújuló energiából fedezi a város energiaigényét. 3 milliárd forintot kapnak azon oktatási intézmények, amelyek vendéglátást és kereskedelmet oktatnak, az összegből megteremtehetik a modern oktatási lehetőségeket. Külön fejezetként tárgyalták az egészségügyi és sportfejlesztéseket. Új onkológiai központot hoznak létre, egy sport- és rekreációs központ épül, valamint atlétikai pályára másfél milliárd forintot biztosítanak. Turisztikai beruházásokra 22 milliárd áll rendelkezésre, míg további munkacsoport a teljes egyházi fejlesztési igényeket méri fel a városban és környékén./T.D.