Önállóvá válik a Zenthe Ferenc Színház

Önállóan működik augusztustól a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, ehhez átalakítják a teátrumot is működtető kft.-t. A döntést annak érdekében született, hogy a színház kiemelt előadóművészeti szervezetté válhasson és nagyobb állami támogatást kaphasson.

Fekete Zsolt polgármester ismertette: az önkormányzat jelenleg a más feladatokat is ellátó Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft.-n keresztül működteti a színházat. A társulatot 2013. június 11-én vették nyilvántartásba előadóművészeti szervezetként, a művészeti tevékenységének jellege szerint egytagozatos (prózai) színházként működik. A színház 2016 augusztusában kezdeményezte a kiemelt előadóművészeti szervezetté való minősítést, de a Színházművészeti Bizottság nem támogatta a kérelmet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig a kedvező döntés érdekében az önálló kft. megalakítását javasolta.

 

Önállóvá válik a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

A Zenthe Ferenc Színház kiemelt előadóművészeti szervezetté kíván válni

 

A polgármester elmondta: mivel szeretnék, hogy a színház megfeleljen a kiemelt minősítésű előadóművészeti szervezetek számára előírt kritériumrendszernek - ami jelentős mértékű támogatás elnyerését jelenthetné a színház számára -, indokolt a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. profiltisztítása úgy, hogy a cég a jövőben tisztán színházként működjön tovább, míg egyéb feladataira egy új gazdasági társaságot alapítanak. Ez lehetővé teszi, hogy a színház az eddig megszerzett regisztrációit jogfolytonosan tovább vigye - tette hozzá.

 


MTI/T.D.