Komplex fejlesztés kezdődik a salgótarjáni kórházban

Csaknem 14 milliárd forintól kezdődik komplex fejlesztés a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban.

A beruházás a Modern városok program keretében, Salgótarján önkormányzatának támogatásával valósul meg 13 milliárd 629 millió forintból: 2020 végére - a kórház alapításának 150. évfordulóján - megépül a legkorszerűbb sugárterápiás eszközparkkal ellátott onkológiai központ, megújul és bővül a sürgősségi betegellátó osztály, valamint kiépül az alap-, szak- és kórházi ellátásokat digitálisan összekötő mintaprojekt. Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a kórház a beruházással más városok, régiók számára is példaértékűvé válik. Mint mondta, a fejlesztés régóta várt, jogos igénye volt a Nógrád megyeieknek. A Szent Lázár Megyei Kórház bővítésére komplex, három pilléren álló projektjavaslat született - közölte a helyettes államtitkár.

 

A Szent Lázár Megyei Kórház bővítésére komplex, három pilléren álló javaslat született

 

Bercsényi Lajos, a kórház főigazgatója elmondta: az új onkológiai központ háromszintes, 3300 négyzetméteres épület lesz. A fejlesztés része az új sugárterápiás és a szakellátáshoz előírt eszközök, berendezések beszerzése, valamint 104 helyes parkoló megépítése.  Korszerűsítik, bővítik a sürgősségi ellátást (SBO), a jelenlegi eszközök, készülékek egy része már nem felel meg a diagnosztikai és adatátviteli követelményeknek. A főigazgató közlése szerint éjszakai üzemre is alkalmassá teszik a helikopter-leszállóhelyet, kialakítják a sürgősségi betegellátáshoz kapcsolódó PCI laboratóriumot, fejlesztik az 1968 óta - és ma már teljesítőképessége határán - működő SBO-laboratóriumot, továbbá lesznek építészeti átalakítások, eszközkorszerűsítések is.

A beruházás harmadik pillére a háziorvosi rendszer, a kórházi szakrendelések, a fekvőbeteg-ellátó osztályok és az SBO kísérleti jelleggel megvalósuló informatikai integrációja. Tizenöt háziorvos, öt szakrendelés és öt fekvőbeteg-ellátó osztály részvételével indul a mintaprojekt, a tervek szerint a rendszert később országosan is bevezetik.