Bányamúzeum: ötven éves jubileum

A jubileum alkalmából október 10-én emléknapot rendeztek a nógrádi megyeszékhelyen. A Dornyay Béla Múzeumban a szénbányászat 19-20. századi technológiájáról alkothatunk hű képet.

Az emléknapon szakmai előadásokat tartottak a bányászat és energetika aktuális helyzetéről, a bányászhagyományokról, valamint a szlovákiai bányamúzeumokról - tájékoztatta az MTI-t Kolláth Zoltán főszervező, a Bányamúzeumot Segítők Baráti Egyesületének elnöke. Ezt követően emléktáblát avattak a Bányamúzeum falán, és rövid ismertető hangzott el a múzeum történetéről.


\"Bányamúzeum,


Az ország egyetlen földalatti szénbányászati kiállítóhelyét 1965-ben nyitották meg a József-lejtősakna épen maradt, 280 méter hosszú vágatrendszerében. MTI Fotó: Komka Péter


Az ország egyetlen földalatti szénbányászati kiállítóhelyét 1965-ben nyitották meg a József-lejtősaknában. Ma már Nógrád megye egyik legfontosabb idegenforgalmi látványosságának számít, tíz éve az Alfa-program beruházásának keretében fel is újították. A tárlatot fény- és hanghatásokkal tették életszerűbbé, megújították a bányagépeket, és életnagyságú bányászalakokat helyeztek el a 280 méter hosszú, 36 méter szintkülönbségű vágatokban. A csilléket egykor vontató öreg \"Zsuzsit\" két új bányaló figurája váltotta fel. Az ünnepnapon természetesen bányabejárásra is vállalkozhattak az látogatók. A programot fúvós zene, a Nógrád Táncegyüttes produkciója és a Bányász-Kohász Dalkör előadásában elhangzó bányászdalok színesítették. Az érdeklődőket hagyományos bányász étellel és itallal kínálták.


MTI/MCOnet