Az ÁSZ önkormányzati cégeket ellenőriz

A salgótarjáni, az esztergomi és a keszthelyi hulladékkezelőt, valamint a dunakeszi távhőszolgáltatót ellenőrizte eddig az Állami Számvevőszék, a vizsgálatokat folytatják.

Mind a négy társaságnál a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén tártak fel hiányosságokat a számvevők, ugyanakkor ezeket a könyvvizsgálók egyetlen esetben sem kifogásolták. Jellemző volt, hogy az előírt szabályzatokat kialakították, de azokat nem, vagy nem szabályszerűen alkalmazták a gyakorlatban. A lakossági árak meghatározása szempontjából lényeges önköltségszámítás és árképzés egyik társaságnál sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, de a törvényben előírt rezsicsökkentést ugyanakkor mind a négy társaság végrehajtotta - mutatott rá az ÁSZ felügyeleti vezetője. 

 

\"hulladékgazdálkodás\"

Salgótarján hulladékgazdálkodási szerve a VGÜ Nonprofit Kft. 

 

A tapasztalatok szerint indokolt az önkormányzati cégek vizsgálata. Az ÁSZ célja, hogy támogassa a közműdíjakkal és a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos döntések megalapozottságát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát. Az ellenőrzések során nyomatékosan felhívták a figyelmet a vállalatoknak azokra a szabályozási és gazdálkodási hiányosságaira, amelyek veszélyeztethetik a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát.
    

 

/T.D.