Turisztikai fejlesztések Somoskőújfalun, a Hazatért faluban

A Nógrád-megyei Somoskőújfaluban életmód-tanösvényt, látogatóközpontot és gazdaudvart hoztak létre. Szeretnék megismertetni a látogatókkal a trianoni döntés hatását a településre- tette közzé közleményében a Somosi Környezetnevelési központ.

A Soros Környezetnevelési Központ a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyerteseként 259 millió Ft-hoz jutott a fejlesztések megvalósítására 2017. májustól 2021. március végéig. A projektet az Európai Unió és a magyar állam támogatta.
A fejlesztések hatásaként bíznak benne, hogy a turisták több időt töltenek el a településen, továbbá remélik, hogy szolgáltatások indításával új munkahelyek létesülhetnek.
 
A projekt fő céljaként tűzték ki az életmód tanösvény kialakításával és programcsomagjaival, hogy a vendégekkel megismertessék a térség történelmi korszakát és a trianoni döntés hatását a településen élőkre, valamint a 19-20. században a faluban élő Krepuska Család történetét.
 
A történelmi múlt mellett megismerhetik a falu és a térség mai értékeit is. Kialakítottak egy látogatóközpontot is a falu központjában. Itt rendezték be a trianoni eseményekről és a Krepuska család élettörténeti kiállítását, továbbá egy interaktív kiállító termet, ahol a kor néprajzát mutatják be. Ezen kívül megtalálható egy időszaki kiállításoknak helyet adó közösségi tér és a látogatók fogadásának megfelelő vendégtér is. 
 
 
 
A látógatóközponttól nem messze, a turisták a Dobó István utcában megtalálhatják az interaktív gazdaudvart, amely a 19-20. századi és a mai háztáji gazdálkodás közti hasonlóságokat és különbségeket szemlélteti.
 
A trianoni döntés következtében Somoskőújfalu és Somoskő 4 évig Csehszlovákia része volt, majd több éves tárgyalásokat követően végül 1924. február 15-i hatállyal a Népszövetségi Tanács visszacsatolta Magyarországhoz. A községek visszacsatolását Krepuska Géza orvosprofesszor, Liptay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt igazgatója és Auer Pál jogi szakértő indították el és jártak el az ügyben évekig.
 
Somoskőnek és Somoskőújfalunak a Hazatért falu (Pagi ad Patriam reversi) címet adományozta az Országgyűlés 2017-ben. A településeken 1999 óta ünneplik február 15-ét a hazatérés napjaként.
 
BG
Forrás: MTI