Több szakképzési intézményt korszerűsítettek Nógrád megyében

Az Európai Unió és a Magyar Kormány 550 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette Nógrád megye több szakképzési iskoláját. A támogatásból korszerűsítették az intézményeket és fejlesztették az oktatási módszereket- jelentette be a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum.

A 3 éves projektben a Szakképzési Centrum 9 tagintézménye vett részt Salgótarjánban, Bátonyterenyén és Balassagyarmaton. A pályázat célja, hogy csökkentsék a szakképzési tanulók lemorzsolódását, korai iskolaelhagyását, továbbá növeljék a tovább tanuló diákok arányát.
 

Digitális alapkészségeiket fejlesztették
 
A támogatási összegből laptopokat, számítógépeket, LEGO-robotokat, multimédiás és audiovizuális eszközöket vásároltak, hogy korszerűsítsék az oktatást az intézményekben. Tanórákon kívül a diákok alapkészségfejlesztő foglalkozásokon vehettek részt matematika, magyar nyelv és kommunikáció és digitális kompetencia területeken. A résztvevőket mentorok mellett pszichológus is segítette tanulási és szociális problémák kezelésében, ezenkívül különböző szabadidős programokkal erősítették az iskolákhoz való kötődést. A projekt kiemelt célja volt a tanulók vállalkozóvá válásának elősegítése, melynek során cég- és üzemlátogatásokra jártak, továbbá sikeres vállalkozókkal szerveztek időpontokat előadásaik megtartására. Ezen kívül még pályaorientációs rendezvényeket is tartottak.
 
A salgótarjáni Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban kialakítottak egy közösségi alkotóhelyet. Robotika programozási eszközöket, 3D nyomtatókat, lézervágó gépet szereztek be, a könyvtárat pedig laptopokkal és asztali számítógépekkel szerelték fel. A támogatási összegből felújították a konditermet és a szabadidős szobákat.
 
A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tanárainak 20 %-a akkreditált módszertani továbbképzésen vett részt. A programba bevontak oktatókat, hogy komplex tananyagfejlesztés keretében alapkészségek fejlesztéséhez használható tananyagokat készítsenek, amit már alkalmaztak az oktatás során.
 
BG
Forrás: MTI