Nógrád megyében templomokat újítanak fel

Salgótarján és környékén több mint 4 milliárd forint állami támogatással újítanak fel templomokat, egyházi épületeket- jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A Modern városok programból 4 milliárd 474 millió forintból újítanak fel Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti, illetve baptista templomot, imaházat vagy közösségi házat, míg a megyeszékhely környékén 18 településen 37 templomot, imaházat, közösségi házat, iskolát és óvodát.
 
Több milliárd forint értékben újítanak fel templomokat Nógrád megyében
 
Soltész Miklós elmondta, hogy Nógrád megye más területein 40 katolikus, egy református és öt evangélikus templomot újíthatnak fel 42 kistelepülésen 207 millió forintból.
 
Az államtitkár szerint ezek a beruházások a hitélet, oktatás és a nevelés szempontjából fontosak, valamint azért, mert szerepük van a gazdaság újraindításában, mivel sok embernek adnak munkát.
 
Fekete Zsolt, Salgótarján polgármester elmondta, hogy 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson megállapodtak az egyházi fejlesztésekről. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy ne csak Salgótarjánban, hanem a térségben is megvalósuljanak a beruházások és megszépüljenek a hozzájuk kapcsolódó területek.
 
Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke közölte, hogy a felújítással érintett katolikus templomok nagy része műemléképület. Példának felhozta a bátonyterenye-maconkai templomot, mely a középkorban épült, de ezen kívül is vannak köztük 1920-as, 30-as években építettek is.
 
Fontosnak tartja a fejlesztéseket, mert a templomok nemcsak az adott vallási gyülekezet közösségi helyei, nemcsak imahelyek, hanem a nemzeti kultúra épített örökségei is.
 
Becsó Károly és Becsó Zsolt nógrádi fideszes országgyűlési képviselő megköszönte a kormány támogatását, a Váci Egyházmegyének a szervezésben végzett munkáját, a Salgótarjáni Önkormányzatnak pedig azt, hogy lehetővé tették, hogy a beruházásokat több településen is megvalósítsák. Elmondták, hogy a kormány elfogadta a javasolt teljes támogatáscsomagot.
 
BG
MTI