Magyarországon gerinctörés-diagnosztikai platform és gerinctörés-regiszter jön létre

Magyarországon 950 millió forint uniós támogatásból mesterséges intelligencia alapú, automatizált gerinctörés-diagnosztikai platformot és a Gerincsérültek Nemzeti Regiszterét hozzák létre a Neumann Medical Kft. vezette konzorcium a Seimmelweis Egyetem részvételével.

A fejlesztés célja egy olyan mesterséges intelligencia alapú, automatizált döntéstámogató rendszer létrehozása, amely országosan segíti a gerinctörések gyors diagnosztizálását.
 
 
A projektben résztvevők egy összetett adatgyűjtő rendszert fejlesztenek ki, melynek alkalmazásával az orvosok nagymennyiségű adat segítségével, mesterséges intelligencia betanítására alkalmas adatbázist építenek fel.
 
Az adatbázisba fel lehet majd tölteni gerinc-CT és röntgenfelvételeket, a moduláris platformra pedig kifejleszthetnek olyan algoritmusokat, amelyek segíti az orvosok gyors és biztonságos munkáját.
 
A létrejövő rendszer olyan egyedülálló szolgáltatás lesz, ahova a kórházak dolgozói feltölthetik a képeket, majd a kapott adatok alapján egy mesterséges intelligencia dönti el, mennyire súlyos egy adott eset. A rendszer visszajelzést ad az orvosnak, elkülönítve a sürgős és kevésbé sürgős esteket.
 
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt a Semmelweis Egyetem és Neumann Medical Kft-val közösen Balassagyarmaton, Debrecenben pedig a Delta System Kft-vel együttműködésben 2022-ben érhet véget.
 
BG
Forrás: Tudas.hu