Félmilliárd forintra pályázhatnak a fogyatékossággal élő embereket ellátó szervezetek

Országos pályázatot írtak ki fogyatékossággal élő személyek szolgáltatóinak. Ez alapján a szervezetek összesen közel félmilliárd forintnyi támogatást kaphatnak, amelyet kiegészítő eszközök vásárlására használhatnak fel. Nógrád megyében is lenne helye a pályázati pénznek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma december 30-án jelentette be, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek szolgáltatást nyújtók fenntartói állami támogatásra pályázhatnak. A keretösszeg félmilliárd forint, mely két pályázatra elosztva áll a rendelkezésre.  

Az egyik a bentlakásos fogyatékos otthonok fenntartóinak szól, ahol kisebb létszámú csoportokat látnak el. A másik pályázat a támogató szolgáltatást nyújtó intézményeknek kedvez.

A kis létszámú otthonok támogatása 120 millió forintos pályázaton keresztül történhet. Mindennapi működésüket támogathatják a pénzből. A második pályázattal kiutalt összegből személygépjárműveket vagy szükséges eszközöket vásárolhatnak az intézmények.

 

Eszközöket is vásárolhatnak a pályázati pénzből

Eszközöket is vásárolhatnak a pályázati pénzből

 

Nógrád megyei intézményeket is érint a pályázati lehetőség. Ott van például a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény, amely a fogyatékossággal élő személyek rehabilitációjával és ellátásával foglalkozik. Az intézmény alá tartozik a legtöbb helyi gyermekotthon is, utógondozó és otthont nyújtó programmal gondoskodnak a gyerekekről.  

A Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete is érintett lehet. Ők 1955-től segítik a látássérült embereket. Eszközöket biztosítanak számukra, oktatásokon, érzékenyítő előadásokon vehetnek részt a gyengénlátók és közvetlen környezetük is. Érdekképviselet esetén szintén a megyei egyesülethez fordulhatnak. Salgótarjánban működik még érdekvédelmi szolgálat a Nógrád Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Irodában, ahol mindemellett terápia és foglalkozás is várja az igénylőket.  

 

 

 

M. A.