Alakul a “zöld Nógrád” projekt: napelemparkot adtak át Mátraverebélyen

A Nógrád megyei Mátraverebélyen egy 20 megawatt teljesítményű napelemparkot adtak át, amelyet a Greentechnic Hungary Kft. telepített. Hihetetlen mértékű ellátást biztosít a megújuló energiaforrás, többezer család éves fogyasztását fedezhetik vele. 

A nagyteljesítményű mátraverebélyi napelempark a település külterületén található Bátonyterenye felé. Összesen negyven darab kisteljesítményű egységet telepítettek ide, ötven hektáros területen helyezték el az egyenként ötszáz kilowattos napelemeket.
 
 
Napelempark
Napelempark
 
 
A beruházás nyolcmilliárd forintból valósult meg, és huszonöt évig gondoskodik majd a villamosenergia ellátásról. Tizenegyezer családnak elég ennyi időre, ami annyit tesz, hogy a teljes bátonyterenyei járás háztartásai innen kapják majd az energiát.
 
A beruházás a Heliosys Hungary csoporthoz köthető, országszerte már 27 milliárd forint értékben telepítettek napelemeket, 117 darab van belőle eddig. A mátraverebélyin túl még 20 napelempark megépítését kezdték el. A kivitelező Greentechnic Szügyben hozott létre napelemparkot ezen kívül.
 
A mátraverebélyi terület legelő volt, és az is marad – a Greentechnik vezetője ugyanis garanciát vállalt arra, hogy a helyi növényzet növekedését a továbbiakban is a birkák tartják kordában. 

 

M. A. 

Forrás: alternativenergia.hu