Természetvédelmi program indul a nógrádi erdőkben

Tizenhárom település környezetében valósul meg az a természetvédelmi akció, melyet a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. fog elvégezni. A hároméves program célja a természetes élőhelyek számának növelése, illetve a már meglévő területek megfelelő védelme.
Zanati László, az Ipoly Erdő Zrt. erdészeti közjóléti igazgatója az agromonitor.hu-nak elmondta, hogy a három év alatt megvalósuló természetvédelmi projektre 142,5 millió forintot fordít a cég, melyhez a Környezet és Energia Operatív Program nyújtott támogatást. A beruházás egyik fő célja, hogy visszaszorítsák az akác- és fenyőfélék nem kívánatos terjeszkedését, melyekkel elfoglalják az őshonos fajok élőhelyeit, ezáltal pedig veszélyt jelentenek az ökológiai stabilitásra. A társaság ezt a problémát úgy kívánja megoldani, hogy természetszerű erdőtársulássá alakítja a beékelődött állományt. A projekt másik célkitűzése, hogy visszaállítsák, valamint növeljék a kaszálórétek területét, melyek számos értékes, esetenként védett növény- és állatfaj számára biztosít élőhelyet. A munkák során a szakemberek elbontják a vadkárelhárító kerítéseket is, melyek csak fölöslegesen korlátozzák az állatok szabad mozgásterét.

nog2.jpg

Zanati László, az Ipoly Erdő Zrt. erdészeti közjóléti igazgatója

A program megvalósításához jó néhány erdészet, köztük a salgótarjáni és a diósjenői nyújt segítséget az Ipoly Erdő Zrt.-nek. A természetvédelmi akciót Nógrád megye 13 településének, vagyis Bárna, Borsosberény, Diósjenő, Ecseg, Garáb, Hont, Karancsalja, Karancslapujtő, Kozárd, Mátraszele, Nagyoroszi, Nézsa és Salgótarján határában fogják majd elvégezni.

-W-