Európai Uniós támogatás segíti az árvízvédelmi beruházást Nógrád megyében

Kezdetét vette a Szentlélek-patak medrét érintő árvízvédelmi beruházás a Nógrád megyei Szécsény városában. Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretén belül megvalósuló projekt összköltsége közel 85 millió forint.
A 2010-es szécsényi árvíz, és az általa okozott károk teszik különösen indokolttá azt a beruházást, melyet a Szentlélek-pataknál árvízvédelem céljából valósítanak meg. Az Észak-Magyarországi Operatív Program "Szécsény, Szentlélek-patak 'U' szelvényű szakaszának kiváltása" nevet viselő projekt munkálatainak célja, hogy a patak vízszállító képességét megnöveljék, ezáltal pedig jelentősen csökkentsék az árvízveszélyt Szécsény városában. A beruházás költségei megközelítik a 84 millió forintot, melyhez az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap is támogatást biztosít. A munkák várhatóan a jövő évre befejeződnek.

A 2010-es árvízhez hasonló jelenséget szeretnék elkerülni az árvízvédelmi beruházással Nógrád megyében.

Az árvíz elleni védelem jegyében valósul meg beruházás Nógrád megyében

Két évvel ezelőtt a Szentlélek-patak az áradások következtében kilépett medréből, és elöntötte a közeli házakat és földeket. Az áradást követő vizsgálatok kimutatták, hogy a jelenséget a patak "U" szelvénnyel burkolt szakasza okozta, mely nem megfelelően vezette el a nagy mennyiségű vizet. A mostani beruházás várhatóan a minimálisra csökkenti egy hasonló esemény kialakulását.

-W-