Újraindulhat a külszíni bányászat Kazáron

Több éves szünet után újraindítja a külszíni bányászatot Kazáron a Nógrádszén Kft., ám a jelenlegi és a volt polgármester is jelezte, tiltakoznak a bányászat beindítása ellen.

A Nógrádszén Kft. idén márciusban kapta meg a 2022. április 30-ig szóló környezethasználati engedélyt a Nógrád Megyei Kormányhivataltól egy 570 hektáros bányatelekre, a bányakapitányságtól pedig néhány hónapon belül megkérik a kitermelési műszaki üzemi tervet. Évi nyolcezer tonnás termelést terveznek, és csak 23 hektáros területen dolgoznak. Terveik szerint 2-2,5 ezer tonna szenet a lakossághoz juttatnak el az önkormányzati szénsegély keretében, a szén többi részét energetikai felhasználóknak, tégla-, cementgyárnak szállítják.

 

Több éves szünet után újraindítja a külszíni bányászatot Kazáron a Nógrádszén Kft.

Több éves szünet után újraindítja a külszíni bányászatot Kazáron a Nógrádszén Kft.

 

A bányászati termelés újraindításáról szóló lakossági fórumon mintegy hatvanan vettek részt, melyen többek között arra kérdeztek rá, hogyan érinti a bányászat a falu 20 millió éves védett értékét, a riolittufát; milyen útvonalakon szállítják a szenet; miért éri meg a szénbányászat, amikor napelemekre lehet pályázni, és bővítik Paksot, jó-e egyáltalán ez a szén. A cég vezetője válaszában elmondta, hogy  a védett terület közelében semmilyen tevékenységet nem terveznek, a szállítás nem Kazáron, hanem a falu külterületén, a több kilométerre lévő Székvölgypusztáról kivezető úton történik. Gecse Ákos, Kazár polgármestere a fórum végén közölte, hogy aláírásgyűjtésbe kezd "a külszíni szénbányászati tevékenység, és annak környezetkárosító hatása ellen".

 

/T.D.