Földtani tudásközpontot hoznak létre Rákóczibányán

A Nógrád megyei Rákóczibányán 650 millió forint támogatás felhasználásával 2020-ra fejeződik be a Geocore Magminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi Földtani Tudásközpont létrehozása.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat konzorciumi partnereivel, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetével és az MTA debreceni Atommagkutató Intézetével közösen elnyert pályázati támogatásának köszönhetően olyan tudományos kutatóközpont jön létre, amely a magyarországi igények kiszolgálásán túl a nemzetközi kutatóhálózatokhoz kapcsolódást is vonzóvá teszi a Rákóczibányán megvalósítható új szolgáltatásokkal. A projekt keretében többek között felújítják a rákóczibányai régi iskolaépületet és korszerű fúrómag- és mintafeldolgozó központtá alakítják át.

 

Földtani tudásközpontot hoznak létre Rákóczibányán

 Rákóczibányán 650 millió forint támogatás felhasználásával 2020-ra fejeződik be a Geocore Magminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi Földtani Tudásközpont létrehozása

 

Az MBFSZ részéről fejlesztik a magmintaraktár infrastruktúráját, növelik a gyűjtemény anyagainak kutathatóságát és laboratóriumi műszerek segítségével gyarapítják a gyűjteményi tételekről eddig rendelkezésre álló tudásanyagot. Továbbá korszerű magfeldolgozó csarnok és szociális helyiségek is épülnek. Az immár 148 éve gyarapodó földtani gyűjtemény adatbázisának korszerű működését, valamint a magminták és a gyűjteményi tételek anyagvizsgálatát új berendezések és műszerek beszerzésével biztosítják.

 

MTI/T.D.