Ötéves foglalkoztatási program a megyében

Ötéves foglalkoztatást javító program indult Nógrád megyében, a paktum keretében képzéssel, a munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolásával, a vállalkozások munkaerő igényeinek kielégítésével javítják a foglalkoztatást.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében több mint 1 milliárd forint áll rendelkezésre a megvalósításra. A költségvetés 70 százalékát munkaerőpiaci szolgáltatásokra, képzési- és bértámogatásra költik majd, emellett a projekt keretében befektetésösztönzéssel, gazdaságfejlesztéssel is foglalkoznak majd, készítenek például ingatlankatasztert is. A programba 663 hátrányos helyzetű embert vonnak be, köztük alacsony iskolai végzettségűeket, fiatal álláskeresőket, ötven év fölöttieket, GYED-ről, GYES-ről visszatérőket, megváltozott munkaképességűeket, romákat, közfoglalkoztatottakat.

 

Ötéves foglalkoztatási program indult Nógrád megyében

A foglalkoztatási paktum tagjai

 

Sándor Ildikó projektmenedzser szerint a projekt "keresletvezérelt", vagyis a munkaadók igényeire reagál megfelelő képzéssel és megfelelő munkaerő toborzásával. Hozzátette, hogy az elmúlt években strukturális munkanélküliség alakult ki, sok munkaadó azzal küzd, hogy nem talál megfelelő embert. A Nógrád megyei foglalkoztatási paktumra öttagú konzorcium pályázott, a megyei önkormányzat, a kormányhivatal, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és a Jonathan Livingston Seagull Alapítvány. Huszonhét szervezet csatlakozott a programhoz, kamarák, vállalkozói érdekképviseleti szervezetek, a megyei vállalkozásfejlesztési alapítvány, képző intézmények, valamint megváltozott munkaképességűek, hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában jártas civil szervezetek.

 

/T.D.