Mi lesz a megmaradt hússal?

"Romlandó - Legfeljebb egy évig fagyasztható a csirke
A madárinfluenza okozta bizalmatlanság miatt több mint harminc százalékkal esett vissza a baromfihús-fogyasztás.


Jelenleg 20-28 ezer tonna baromfihús vár tárolásra Magyarországon. Ennyit nem tudtak eladni a madárinfluenza által okozott pánik miatt a termelők és a kereskedők. A Baromfi Terméktanács szerint ezt a mennyiséget fél évig raktározni kellene. Egy kilogramm baromfihús egy hónapig tartó tárolása 6–10 forintba kerül. A féléves fagyasztás értelemszerűen drágább, hiszen a raktározási költségek elsősorban a helyiség igénybevételi idejétől függenek. Összességében ennek a mennyiségnek a mélyhűtve tárolása fél évig mintegy 200–240 millió forintba kerülne.

A fagyasztott baromfihús eltarthatóságát a gyártó szakértők bevonásával maga határozza meg úgynevezett eltarthatósági kísérlet során – mondták el lapunk érdeklődésére az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ). Ennek során mikrobiológiai és egyéb, egészségügyi vizsgálatokat végeznek a kísérletképp lefagyasztott baromfihúson a gyártó megrendelésére, így a címkére kerülő eltarthatósági idő jelzése is a gyártó felelőssége. "

(Forrás: www.nmedia.hu)