Salgótarján vezető hír

Csökkent az álláskeresők száma

Csökkent az álláskeresők száma

Nógrád megyében a tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az első félév végére, de az álláskeresők 14,5 százalékos aránya így is a legmagasabb az országban.

A havi átlagos létszám utoljára 12 éve volt alacsonyabb a jelenleginél, most június végén 12 061-en szerepeltek a nyilvántartásokban, a pályakezdők száma 304, a nem pályakezdőké 1335 fővel csökkent egy év alatt. Az első hat hónapban 13 046 állásigény jelent meg Nógrád megyében, ennek 79 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott, ám a megye gazdaságában meghatározó szereppel bíró ágazatok közül a feldolgozóipar 717, a kereskedelem 515 embernek kínált munkát.

 

Nők 40+ program

"Nők 40+" elnevezésű programban lehetőséget kapnak, hogy megszerezzék a nyugdíjhoz hiányzó jogosultsági időt

 

Az Ifjúsági Garancia Rendszer uniós program segíti a munkaerőpiacra a 25 év alatti fiatalokat bértámogatás, képzés és mobilitási támogatásokkal, erre több mint 800 millió forint áll rendelkezésre. A Nemzetgazdasági Minisztérium erre az évre 186,6 millió forintot biztosított a megyének az új támogatásokra. Ebből segítik az álláskeresők vállalkozóvá válását, valamint ebből adnak pénzt a foglalkoztatást bővítő bértámogatásra, a lakhatási és a munkahelymegőrző támogatásra. Emellett még segíségükre van a "Nők 40+" elnevezésű program, "Út a munkaerőpiacra" program, valamint az "Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése" című projekt.

 

/T.D.